Тие се произведени со истиснување на инготи и специјално се дизајнирани за транспорт/превоз на течности под притисок. Материјалот е избран од страна на карактеристиките за тоа каков течност се транспортира/преносува и дебелината на ѕидот се пресметува во согласност од бараниот притисок на процесот. 

Внатрешниот ѕид  може да биде завршен во согласност со процесот и обработената течност. Тоа е едно големо семејство на материјали со фитинзи односно прирабници, нипли, вентили, расклопување на делови, чаши, лакти и тн. кои се произведени во согласност со методот на собир односно заварување, пригушување, со навој и тн.

aynapaslanmazsac